Un proiect realizat de Cristina Cergan, Diana Iacob, Bogdan Rațiu, Claudia Petraș și Ioana Tămăian
Faceți cunoștință cu profesorii care au elaborat cele șase cărți din colecția „Atelier didactic”, ce cuprinde atât manuale, cât și caiete pentru elevi, dar și ghiduri pentru profesori
Cristina Cergan
Profesoară cu gradul didactic I la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești, profesor – metodist, membru în Comisia Națională pentru Limba și literatura română – gimnaziu, membru în Comisiile centrale ale olimpiadelor naționale de specialitate, autor de auxiliare didactice avizate de Ministerul Educației, doctor în filologie.
Diana Iacob
Profesoară cu gradul didactic I la Școala Gimnazială „Gh. Lazăr” din Zalău, autoare de auxiliare școlare avizate de Ministerul Educației și membră în comisiile de evaluare a olimpiadelor naționale, doctor în filologie.
Bogdan Rațiu
Profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, cadru didactic asociat al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Doctor în filologie, vicepreședinte al Asociației profesorilor de Limba și literatura română „Ioana Em. Petrescu”, autor de studii de didactică.
Claudia Petraș
Profesoară cu gradul didactic II la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș. Este absolventă a unui masterat în domeniul filologiei și a unuia în domeniul educațional, autoare de auxiliare didactice avizate de MEN.
Ioana Tămăian
Lect. univ. dr., Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB Cluj-Napoca, autoare de studii de didactică, coautoare a unor lucrări lexicografice, membru în echipa de elaborare a programelor școlare de limba și literatura română și de didactica limbii române ca limbă a doua, organizate de Ministerul Educației (2017, 2022, 2023), redactor-șef al revistei de didactică Perspective.
Care este utilitatea unui pachet educațional care, pe lângă manual, propune un caiet al elevului și un ghid al profesorului?
Utilitatea unui pachet complet este evidentă: cu un pachet complet, ai tot ce-ți trebuie într-un singur set, fără să mai fie nevoie să adaugi sau să cumperi ceva separat. Manualul, ghidul și auxiliarul le-am conceput să funcționeze împreună, coerent, ca instrumente care să asigure bunul mers al orelor de română de-a lungul unui an școlar, de fapt de-a lungul întregului gimnaziu, aproape, pentru că pachetul de la Paralela 45 conține pachete pentru a VI-a, a VII-a și a VIII-a. Manualul e piesa centrală, e gândit ca instrument de lucru pentru elevi. Noi, când l-am construit, ne-am gândit că suntem în dialog direct cu elevii și l-am structurat ca pe un traseu de învățare complet, care să poată fi parcurs, la pas, de orice elev, indiferent de mediul din care provine. Ghidul e conceput ca un dialog profesional cu colegii, mai tineri sau mai experimentați, care vor preda după manualul nostru. Auxiliarul l-am gândit ca extensie a manualului, dar el poate funcționa ca soluție demo, pentru colegii noștri care doresc să cunoască metoda de abordare propusă de manualul editat la Paralela 45.
Manualul, Caietul elevului și Ghidul profesorului formează un pachet educațional integrat, conceput pentru a transforma ora de Limba și literatura română într-o experiență eficientă, interactivă și adaptată nevoilor reale ale elevilor și ale profesorilor. În primul rând, Manualul oferă conținuturi echilibrate, texte variate și activități centrate pe dezvoltarea competențelor de receptare și de exprimare. În plus, Caietul elevului – Practic propune exerciții aplicative, sarcini creative și teme care consolidează cunoștințele într-un mod atractiv și accesibil. Nu doar că îl ajută pe elev să se pregătească temeinic și eficient pentru toate evaluările, inclusiv pentru Evaluarea Națională din clasa a VIII-a, dar, mai ales, îl pregătește pentru viață.
Ghidul profesorului vine în sprijinul cadrelor didactice cu planificări, sugestii metodologice, activități diferențiate și instrumente de evaluare. Împreună, aceste componente asigură: continuitate și coerență în învățare, sprijin real pentru predare și evaluare, dezvoltarea gândirii critice, a creativității și a exprimării personale.
Cum înlesnește el munca profesorului la clasă?
Mai întâi, prin concept: pachetul educațional este conceput special pentru a crește eficiența orei de curs: pachetul respectă cadrele teoretice fixate de lucrări de referință elaborate și acceptate de forurile academice din țară, ghidul dă soluții didactice având ca reper perspective agreate de comunitatea profesorilor de română din țară, manualul conține trasee de învățare complete, iar auxiliarul permite aprofundarea competențelor vizate de programa școlară.
Apoi, prin conținut: pachetul îi oferă profesorului tot ce are nevoie, într-un format unitar și ușor de folosit:
🔹 Structură clară și coerentă – lecțiile sunt concepute integrat, astfel încât activitățile din caiet și recomandările din ghid să urmeze natural conținutul manualului.
🔹 Sprijin pentru predare diferențiată – profesorul are la dispoziție sugestii de activități variate, adaptate nivelurilor diferite de învățare ale elevilor.
🔹 Resurse pregătite pentru a fi folosite de oricare profesor – fișe de lucru, exerciții suplimentare, modele de compuneri, idei de dezbateri sau proiecte.
🔹 Evaluare facilă și relevantă – pachetul include instrumente pentru evaluare formativă și sumativă, cu bareme clare și exemple de răspunsuri.
🔹 Idei metodologice moderne – Ghidul profesorului oferă sugestii pentru activități interactive, pentru învățare prin colaborare și pentru integrarea noilor tehnologii în lecție.
Considerăm că, utilizând acest pachet, profesorul nu doar predă, ci și inspiră și ghidează, având la dispoziție un instrument complet, flexibil și modern, perfect adaptat cerințelor actuale ale sistemului educațional.
Mai întâi, compoziția de ansamblu a manualului vizează tema generală a fiecărui an de studiu, dezvoltată într-un parcurs focalizat asupra unor experiențe de cunoaștere fundamentale înțelegerii de către elevi a reflecțiilor asupra lumii și a modului în care pot problematiza diferite idei pentru o raportare conștientă, autonomă și critică la acestea. Fiecare unitate este compusă din introducere, o succesiune de lecții de predare-învățare și secvențe de recapitulare și de evaluare, astfel: lecție de introducere în tema unității (lecție de descoperire și reflecție); lecție de formare și exersare a conceptelor din domeniul lecturii; lecție de receptare a textului literar integral (centrată asupra strategiilor de receptare); lecții de formare și de exersare a elementelor de construcție a comunicării; lecție de redactare; lecție de comunicare orală; lecție de formare și de exersare a elementelor de interculturalitate; secvențe de recapitulare; secvențe de evaluare.
În plus, lecțiile conțin rubrici articulate sub forma unui traseu de învățare. De exemplu, „Din experiența mea” ancorează demersul în orizontul de interes al elevilor; „În lumea textului” cuprinde activități de înțelegere și interpretare a textului; „Explorez” conține activități de descoperire a conținutului nou/strategiilor noi care urmează a fi însușit(e); „Aprofundez” oferă contexte diverse și nuanțate de exersare a conținuturilor/strategiilor; „Reflectez/Autoevaluare” recontextualizează conținutul în orizontul de interes al elevilor/oferă strategii și grile de autoevaluare, sporind gradul de autonomie a elevului; „Elemente-cheie/Strategii” prezintă fundamentele care asigură formarea competențelor și permit raportarea conștientă la procesul de învățare, iar „Portofoliul” este o modalitate de organizare a temelor propuse de-a lungul manualului pentru a urmări procesul de învățare al elevilor.
Iar în Practic, caietul de lucru al elevilor, aceștia vor fi ghidați în procesul de învățare de doi elevi, Miruna și David, alături de care vor parcurge activități de lectură, de redactare, de gramatică și de comunicare. În plus, vor regăsi, în fiecare unitate, strategii și elemente-cheie, dar și indicii pentru rezolvarea unor exerciții. Anumite strategii de lectură și suporturi audio pentru activitățile de comunicare orală sunt marcate cu coduri QR.
Și în cazul auxiliarului, fiecare unitate se compune din mai multe secțiuni: o introducere în care tema este ilustrată în imagini și în texte literare; activități centrate asupra strategiilor de lectură tematică, precum și asupra valorilor personajelor și a valorilor elevilor (acestea sunt însoțite de dialoguri între Miruna și David, care discută despre subiectul lecțiilor de limba și literatura română); o secțiune dedicată exersării competențelor de comunicare, compusă din trei tipuri de exerciții: exerciții care vizează palierele limbii; exerciții centrate asupra competenței lingvistice; exerciții cu caracter normativ, care vizează utilizarea conștientă a faptelor de limbă în comunicarea de zi cu zi (acestea sunt însoțite de discuții purtate de Miruna și David pe rețele sociale, prin care cei doi colegi încearcă să-și explice diverse aspecte gramaticale).
Interesantă este și secțiunea care vizează dezvoltarea strategiilor de redactare a diverselor tipuri de texte (rezumat, text narativ, text descriptiv, text explicativ, text narativ-descriptiv, text complex etc.), pentru că sunt transpuse în situații familiare pentru elevi. Acestea sunt însoțite de discuțiile dintre Miruna și David, prin care cei doi încearcă să integreze strategiile de redactare în propriul sistem de referință. Totodată, eficientă este și secțiunea intitulată „Comunicăm în rețea” care conține activități integrate ce vizează subcomponentele competenței de comunicare și presupune parcurgerea mai multor etape, recapitulări și evaluări, pentru ca în final elevii să sintetizeze informațiile învățate în hărți mentale. Secțiunea cuprinde exerciții proiectate după modelul itemilor din evaluările naționale sau de la alte concursuri și competiții.
Nu în ultimul rând, Ghidul profesorului face vizibile perspectivele didactice care au prezidat realizarea manualului (abordarea tematică a conținuturilor, realizarea unui corpus tematic de texte, coerența internă tematică a unităților de învățare, prezentarea literaturii clasice pe înțelesul tinerilor cititori, articularea logică a conținuturilor în scheme și hărți conceptuale, integrarea unor „elemente-cheie” în strategii care conduc la formarea și exersarea competențelor elevilor etc.), facilitarea utilizării manualului de către profesori (prin prezentarea soluțiilor exercițiilor din manual, a unor sugestii de abordare a activităților, a unor răspunsuri oferite de elevi în perioada de pilotare a ghidului) și crearea unui prilej de reflecție asupra strategiilor didactice potrivite pentru formarea competențelor de comunicare. În organizarea materialului am urmărit întru totul structura și conținutul manualului și am optat pentru varianta de „probleme cu cheie”, oferind soluții de rezolvare pentru fiecare exercițiu/activitate din manual și precizând rolul exercițiului/activității în ansamblul parcursului didactic sau în economia formării competențelor vizate de programă.
Dar cum îi ajută acest pachet educațional pe elevi și părinți în înțelegerea programei școlare?
În primul rând, profesorii sunt cei care trebuie să înțeleagă și să aplice corect la clasă programa școlară în litera și spiritul ei. Fiecare utilizator al pachetului propus de noi poate avea siguranța că lecțiile sunt în concordanță cu conținuturile și cu competențele prevăzute în programă. Elevii pot observa anumite grile de autoevaluare, rubricile dedicate autoevaluării, inclusiv în cadrul proiectelor, care aduc în clasă nivelul propus de programa școlară. S-au ales cu grijă teoriile, gradul de abstractizare, tipurile de texte și lungimea lor, tipul sarcinilor de lucru, gradarea de la simplu la complex, astfel încât să răspundem propunerilor din programa școlară. Părinții pot observa pe primele pagini ale manualului și în ghidul profesorului, de asemenea, mențiuni referitoare la competențele pe care le dezvoltăm în fiecare unitate și cum se face creșterea în complexitate de la o clasă la alta.
De ce recomandați aceste manuale și auxiliare colegilor dumneavoastră profesori din țară?
Pentru că sunt foarte bune, foarte simple și în același timp, credem noi, foarte eficiente. Experiențele pe care le avem cu elevii care au învățat cu manualul și ghidul nostru ne dovedesc asta.
Manualele sunt construite clar, echilibrat, cu texte atractive și activități variate, iar auxiliarele – Caietul elevului și Ghidul profesorului – vin ca un sprijin real, oferind resurse bine gândite, adaptate nivelului de gimnaziu și cerințelor actuale ale programei. Lecțiile de gramatică sunt concepute după noile gramatici și lucrări normative elaborate de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti” din București (Gramatica limbii române pentru gimnaziu; DOOM3, ÎOOP6 etc.).
Manualele noastre conțin în fiecare an:
🔹microbibliotecă cu peste 100 de texte literare;
🔹peste 100 de strategii și de elemente-cheie;
🔹literatură de patrimoniu pe înțelesul elevilor;
🔹lectură tematică și educație pentru valori;
🔹dezvoltare personală prin strategii de reflecție și de autoevaluare;
🔹conținuturi transpuse în hărți, scheme și trasee logice.
Auxiliarele conțin:
🔹strategii și sarcini de lucru pentru consolidarea informației;
🔹strategii de analiză gramaticală, de lectură și de redactare;
🔹evaluări adaptate cerințelor de la Evaluarea Națională;
🔹texte care completează sau aprofundează teme din manual;
🔹activități interdisciplinare: literatură – pictură – cinematografie;
🔹strategii de lectură tematică;
🔹activități centrate asupra valorilor personajelor și ale elevilor;
🔹exerciții de gramatică normativă și de gramatică funcțională;
🔹activități de redactare de text narativ, descriptiv, explicativ etc.;
🔹activități de recapitulare și de evaluare;
🔹coduri QR pentru strategii de lectură, de redactare și de comunicare orală.
Ghidul profesorului conține sugestii didactice diverse și flexibile care-l pot ghida pe profesor în activitatea sa:
🔹planificări calendaristice;
🔹planificări pe unități de învățare;
🔹sugestii metodologice;
🔹harta metodelor;
🔹repere bibliografice;
🔹rezolvări pentru exercițiile din întregul manual;
🔹elemente-cheie și strategii didactice;
🔹grile de evaluare;
🔹teste de evaluare.
Recomandăm cu încredere acest pachet educațional, pentru că-l susține pe profesor în tot ceea ce face la clasă: de la predare și exersare până la evaluare și motivarea elevilor.
Cristina Cergan: Am observat, lucrând după acest manual la clasă, că textele literare variate răspund dorințelor elevilor și le pot integra firesc în orizontul lor de interese și de cunoaștere! Veți găsi în aceste volume texte care surprind valorile esențiale pe care le dorim în jurul nostru. Ele pot, de asemenea, contribui la formarea unor cititori pasionați!
Bogdan Rațiu: Un manual se înțelege lucrând la clasă cu el. Trebuie să-i acorzi timp, să observi cum reacționează elevii la sarcinile propuse, cum știu să caute informația în manual și, mai apoi, să-i vezi cum evoluează. Sper ca profesorii să aleagă manualele gândindu-se la elevii lor!