Corneliu Ionescu, fondator și coach Banometru: „Exemplul personal și felul în care vă raportați la bani reprezintă cea mai puternică unealtă pe care o aveți, în calitate de părinți și educatori”
Formarea unui comportament financiar sănătos este un proces gradual, care trebuie adaptat nivelului de dezvoltare a elevului. Această abordare, bazată pe cele trei dimensiuni – cunoștințe (a ști), comportamente (a face) și atitudini (a fi) – asigură că tinerii nu doar acumulează informații, ci și dezvoltă competențele și valorile necesare pentru a lua decizii financiare responsabile pe tot parcursul vieții. Pentru a analiza fiecare etapă în parte, ne putem raporta la „Cadrul comun de competențe financiare pentru copii și tineri”, publicat de Comisia Europeană în 2023.
Învățământ primar (6-10 ani)
În primii ani de școală, copiii dobândesc noțiunile fundamentale despre bani și gestionarea lor. Ce învață în această perioadă:
- ce sunt banii și care este rolul lor în societate;
- pot să recunoască diferitele forme de bani, inclusiv bancnote, monede și monedă electronica;
- învață să facă distincția clară între nevoi și dorințe, înainte de a planifica o achiziție;
- în ceea ce privește comportamentele, copiii de această vârstă ar trebui să învețe să folosească banii pentru achiziții simple;
- pot fi ghidați să economisească o parte din banii de buzunar și să verifice dacă restul primit la cumpărături este corect;
- pot înțelege că banii pot fi păstrați în diferite moduri (acasă, într-o bancă etc.) și că pot fi accesați în moduri diferite.
Învățământ gimnazial (11-15 ani)
În gimnaziu, cunoștințele financiare ale elevilor se extind considerabil.
Ce învață în această perioadă:
- există venituri și cheltuieli regulate și neregulate și învață să facă diferența;
- învață despre diferitele tipuri de produse și servicii financiare de bază;
- potrivit cadrului de competențe, pot face distincția între cheltuielile prevăzute și cele neprevăzute;
- învață despre legătura dintre inflație și economii, un concept important pentru înțelegerea valorii banilor în timp
Comportamentele financiare se dezvoltă în direcția unei gestionări active a finanțelor. De aceea, există obiective de învățare:
- învață să monitorizeze și să gestioneze veniturile și cheltuielile;
- învață să stabilească obiective realiste de economisire și să elaboreze planuri pentru realizarea acestora;
- pot evalua caracteristicile diferitelor forme de bani și riscurile asociate;
- pot identifica tipurile comune de înșelăciuni financiare și mijloacele de protecție împotriva acestora;
- pot stabili un obiectiv realist, cu un plan concret în spate.
Învățământ liceal (16-18 ani)
Din perspectiva cunoștințelor, liceenii ar trebui să stăpânească noțiuni precum:
- înțelegerea diferențelor, a caracteristicilor tratamentului fiscal și riscurile diferitelor active financiare;
- cunoașterea legislației de bază privind veniturile salariale și rolul impozitelor în societate.
În ceea ce privește comportamentele, liceenii ar trebui să atingă obiective precum:
- capacitatea de a-și planifica și monitoriza cheltuielile, luând în considerare veniturile preconizate și cele reale;
- capcitatea de a lua decizii financiare în funcție de toleranța proprie la risc și de obiectivele personale;
- cadrul de competențe subliniază că pot monitoriza punerea în aplicare a planului lor financiar/de economisire pentru a detecta posibilele decalaje dintre obiective și rezultate și pot lua măsuri pentru a-și atinge obiectivele. Atitudinile formate la această vârstă sunt orientate spre viitor și responsabilitate socială. Tinerii sunt motivați să economisească activ și din timp pentru pensie, să gândească critic și independent în fața presiunii externe, precum marketing, rețele sociale sau influenceri.
Pentru părinți – cum le povestiți copiilor despre bani, bugetul familiei, nevoi de bază, deprinderi de economisire
Dialogul despre bani în familie este fundamental pentru educația financiară a copiilor. Ca părinte, modul în care abordezi acest subiect și exemplul personal pe care îl oferi vor influența semnificativ atitudinea copilului față de bani. Vreau să punctez faptul că exemplul personal și felul în care te raportezi la bani reprezintă cea mai puternică unealtă pe care o ai, în calitate de părinte.
Conversațiile despre bani nu ar trebui să fie un tabu. Poți începe prin a explica pe înțelesul copiilor de unde provin banii familiei și cum sunt aceștia cheltuiți. Pentru copiii mai mici, folosiți explicații simple: „Muncim pentru a câștiga bani, iar cu acești bani plătim pentru casă, mâncare, haine și alte lucruri de care avem nevoie.” Copiiilor mai mari le puteți împărtăși aspecte concrete despre veniturile și cheltuielile familiei.
Este esențial să îi ajuți pe copii să înțeleagă diferența dintre nevoi (lucruri esențiale pentru viață) și dorințe (lucruri pe care ni le dorim, dar de care nu depinde supraviețuirea). Când mergeți la cumpărături, transformă experiența într-o lecție practică: „Avem nevoie de pâine și lapte, dar ciocolata este o dorință. Putem economisi pentru ea.” Cu adolescenții, discută despre priorități și cum să facă alegeri financiare inteligente. Discută despre cum pot acorda prioritate anumitor cheltuieli, în special atunci când veniturile sunt limitate.
Cel mai important aspect este exemplul propriu. Copiii învață observând comportamentele adulților. Dacă văd că economisești, planifici bugetul și faci alegeri financiare responsabile, vor prelua aceste obiceiuri. De asemenea, un părinte care caută să se educe din punct de vedere financiar, va transmite mai departe copiiilor ideea că educația financiară este un proces de lungă durată. Recent am deschis pe platforma Banometru înscrierile pentru cea mai nouă provocare a noastră, Provocarea diversificării veniturilor, unde îi așteptăm pe toți părinții interesați de acest subiect important. De asemenea, oferim ședințe gratuite de coaching financiar, ce pot aduce claritate și o perspectivă nouă asupra situației financiare a unei familii.
Pentru profesori: ce noțiuni de bază ar trebui sa stăpânească un educator, indiferent de materia predată, si să le transmită direct sau indirect elevilor
Educația financiară reprezintă un domeniu transversal, care poate și ar trebui să fie integrat în diverse discipline școlare. Orice profesor, indiferent de materia predată, poate contribui semnificativ la formarea unor competențe financiare solide în rândul elevilor, chiar dacă nu predau economie sau educație antreprenorială.
De exemplu, este util ca profesorii să înțeleagă funcțiile banilor în societate și sistemele financiare de bază, modurile în care se realizează un buget simplu, diferența dintre economisire și investiții, precum și conceptul de dobândă.
La matematică, pot realiza probleme cu aplicații practice legate de dobânzi, economii, bugete sau investiții. De exemplu, calculul dobânzii simple și compuse sau analiza statistică a cheltuielilor.
La științe sociale, pot încuraja discuțiile despre impactul deciziilor financiare asupra societății și mediului. În orice caz, gândirea critică față de consumerism, planificarea pe termen lung și consumul responsabil, cu respect pentru resurse și înțelegerea impactului alegerilor de consum asupra mediulului, ar trebui să fie în centrul unui sistem educațional coerent.
Le recomandăm tuturor dascălilor să exploreze alături de elevii lor, începând cu vârsta de 16 ani, Banocontrol, o extensie a platformei Banometru, unde explicăm, pe înțelesul tinerilor, într-un mod interactiv, noțiuni financiare de bază: diferenta dintre salariul net si brut, cum funcționeaza taxele salariale sau diferența dintre o datorie bună și una rea. Banocontrol se poate dovedi a fi o resursă utilă pentru toți cei care interacționează cu adolescenții, și nu numai.
Corneliu Ionescu
Fondator și coach Banometru