„Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. Dorinţa aceasta mi s-a împlinit, în fine, în toamna anului trecut.” Geo Bogza, „O sută șaptezeci și cinci de minute la Mizil.”
Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…
Povestea festivalului a început în 2007, când prof. dr. Laurențiu Alexandru Bădicioiu a avut această idee, pe care a împărtășit-o cu profesorul Victor Minea, pe atunci directorul Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din orașul Mizil, locul unde au avut loc 17 ediții din cele 18. Ediția a XVIII-a a avut loc pe 25 ianuarie 2025 în „Casa Condeescu”, viitor muzeu al orașului. Este singurul festival din țară de poezie și epigramă care s-a desfășurat 18 ani într-un liceu, așa că…

Activitatea începe din septembrie, în fiecare an, când organizatorii promovează festivalul în România, dar și în Republica Moldova, Ucraina etc. În decembrie, continuă pregătirile pentru primirea oaspeților, iar din ianuarie juriul evaluează creațiile. Elevii de liceu participă la toate etapele proiectului ca voluntari ori concurenți. În 2025, au trimis creații 632 de concurenți.
La ediția precedentă au fost 645 de concurenți români din România și din diaspora. Gala de premiere a avut loc la Mizil, pe 25.01.2025, în „Casa Leonida Condeescu”, inaugurată cu acest prilej ca o locație pentru evenimente culturale și viitor muzeu. Au participat cca 200 de invitați, printre care: prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României și o mini squadra azurra sosită din Italia, alcătuită din: dr. Cinzia Demi, scriitoare italiană, Elio Scarciglia, organizator al Festivalului literar de la Puglia, pictorul Maurizio Caruso, împreună cu Excelența Sa, consulul României la Bologna, Edmond Neagoe însoțit de doamna Carmen Neagoe. Au mai fost prezente două valoroase delegații din Republica Moldova și primarul Mizilului, dl. Silviu Negraru.
Programul muzical a fost susținut de chitaristul Dan State, din Slatina. Apoi o echipă de mici actori de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” (coordonați de prof. Adela Guțu, director adjunct al liceului) a jucat o secvență teatrală din comedia mizileanului George Ranetti, care dă și numele festivalulului, „Romeo și Julieta la Mizil”. Musafirii au fost primiți cu pâine și sare la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” de elevi voluntari, iar după poza de grup, cu toții s-au mutat în clădirea unde a locuit legendarul primar antebelic, Leonida Condeescu, fostă primărie a orașului, care a fost inaugurată cu acest prilej. Ulterior, ea va fi muzeul orașului. În holul clădirii a fost organizat un stand de cărți, unde cei interesați au putut găsi cărțile autorilor, cu autograf.
Printre premianți, eleva Cristina Maschievici, de la Liceul „Mihai Eminescu”, din Carapciu, Ucraina, îndrumată de d-na profesoară Elena Miglei. Ea a obținut Premiul „Grigore Tocilescu” (locul2) la secțiunea Epigramă-elevi. Remarcabil este și parteneriatul pe care Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu îl are cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” de 10 ani. Este de fapt o trilaterală din care face parte și L.T. „Gheorghe Palade” din Puhoi, iar artizanii acestei colaborări excelente sunt foștii directori: prof. Eugen Tovarnițchi (Ucraina), prof. Victor Minea (România) și prof. Maria Bumbu (R. Moldova). Elevii au primit numeroase premii (tablete performante, cărți, reviste, produse cosmetice, antologii etc.). Gala de premiere a fost prezentată de Costin Enache, Radio România Actualități și Andreea Corciu, președinta Consiliului Elevilor din L.T. „Grigore Tocilescu”. Au fost prezenți valoroși caricaturiști precum: Mihai Pînzaru PIM, Marian Avramescu și Leonte Năstase. Primul a finalizat un proiect inedit: pe baza descrierii lui Romeo și a Julietei, realizate de concurenți, a făcut 30 de caricaturi. Au executat numeroase caricaturi celor care au dorit, majoritatea fiind elevi.
O întâmplare mai puțin obișnuită la Gala de premiere evidențiază sufletul nobil și curat al frumoșilor adolescenți remarcați la Mizil
Elevii premiați primesc din partea diferiților sponsori cadouri. Editura CD Press sponsorizase cu două tablete performante pentru a recompensa elevii care câștigaseră marele premiu la cele două secțiuni, Poezie și Epigramă. Organizatorii au decis pe loc să „deturneze” una dintre tablete de la Marele premiu „George Ranetti” de la Epigramă către locul al II-lea, obținut de o elevă din Ucraina, dintr-o zonă de război, pe nume Cristina Masichevici. Nefiind prezentă la premiere, tableta a ajuns la ea prin intermediul doamnei Elena Mândru din Iași, președintă fondatoare la Societatea Scriitorilor fără Frontiere, să transmită premiul elevei românce din Ucraina, de la Liceul „Mihai Eminescu”, Carapciu, dumneaei urmând să ajungă la Cernăuți în perioada imediat următoare. În acel moment, organizatorii nu s-au gândit că au făcut o nedreptate confiscând tableta de la eleva care obținuse Marele premiu. Dar imediat după ce festivalul s-a încheiat, au decis să rezolve situația și, mai întâi au anunțat eleva câștigătoare a Marelui premiu că au oferit tableta unei alte eleve de pe locul al II-lea.
Dar răspunsul elevei Antonia Prunariu, în vârstă de 15 ani, de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, coordonată de d-na prof. Calotă Rodica, i-a surprins pe toți cu generozitatea ei: „Eu mă bucur foarte tare ca i-ați dat-o fetei aceleia din Ucraina, deoarece o merită și are nevoie de ea. Acolo viața este mult mai grea ca la noi. Mă bucur enorm pentru acest fel de întâmplări! Eu sunt voluntară și director HR într-o asociație națională. Poate ați auzit de activitatea ShoeBox. Aceste gesturi mă emoționează cel mai mult și mă apropie de oameni… Vă respect din toată inima!”
18 ediții de performanță culturală și implicare în comunitate 2007-2025
Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil” a început în 2007, în octombrie, luna în care s-au născut atât George Ranetti cât şi Grigore Tocilescu, iar premierea la ediția I a avut loc pe pe 30 ianuarie 2008. Înscrierile la prima ediție au început în 2007, la 100 de ani de la publicarea ediției princeps a parodiei scrise de George Ranetti. Premiile au numele unor personalități născute în Mizil, cunoscute în cultura națională: umoristul George Ranetti, istoricul Grigore Tocilescu și poeta Agatha Bacovia, soția lui George Bacovia.
Numeroase sunt prsonalitățile care au fost prezente la festival sau care au trimis mesaje de-a lungul anilor: acad. Ioan Aurel Pop, acad. Eugen Simion, acad. Solomon Marcus, Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu, Varujan Vosganian, Daniel Cristea-Enache, Dan C.Mihăilescu, Ștefan Cazimir, Mircea Ionescu Quintus, care și-a sărbătorit 100 de ani la ediția a 10-a, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Arcadie Suceveanu, actorul Constantin Dinulescu, Marian Preda, rector al Universității București, acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, acad. Nicolae Dabija, Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, George Stanca, Sorin Preda, Alexandru Mironov, Daniela Vlădescu, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, prof.univ.dr. Alexandru Țiclea, dr. Dumitru Sârghie, graficianul Mihai Pînzaru-PIM, Cinzia Demi, Elio Scarciglia, Maurizio Carusso, dr. Lucia Olaru Nenati.
Am publicat în 17 ani cca 5000 de antologii. Cărțile conțin textele selectate, discursurile celor prezenți, imagini și articole inedite. Intenționăm să tipărim o carte cu toate edițiile.
Festivalul are ca partener principal Fundația culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, iar coordonatorii festivalului sunt, de 18 ani, prof. dr. Laurențiu Alexandru Bădicioiu și prof. Victor Minea.
Festivalul este susținut de Fundația culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, Primăria Mizil și Consiliul Local.
Proiectul festivalului face parte din calendarul pe 2025 al Ministerului Educației și Cercetării, putând fi găsit la proiectele de educație extrașcolară națională și internațională, poziția 78.
www.romeojulietalamizil.ro