Acasă Asociații & media „Educația e în strânsă relație cu dragostea de carte și de muncă,...

„Educația e în strânsă relație cu dragostea de carte și de muncă, despre care se vorbește tot mai puțin.”

Cum se vede educația de la pupitrul emisiunii „Educația la putere”? În suferință. Și asta
se vede în primul rând în școală, care a devenit o lume a contrastelor: mulți olimpici, dar și nepermis de mulți analfabeți funcțional, tot mai mulți profesori complet demotivați și tot mai puțini dascăli cu vocație ș.a.m.d. Dar e îmbucurător că (re)începe, încet-încet, să ne pese de calitatea actului educațional și că tot mai mulți simțim nevoia să ne implicăm pentru a îmbunătăți situația. Și se mai vede ceva: avem oameni atât de buni, de inimoși, de dăruiți școlii, încât stai și te întrebi, pe bună dreptate, ce anume lipsește. Poate o mai bună înțelegere a nevoilor celuilalt și a direcției în care merge azi lumea.

Pentru mine, fiecare temă pe care o abordez în emisiunile mele e importantă. Pentru că se referă la oameni și la nevoile lor. Dar mă simt atașată în mod deosebit de cei care depun eforturi deosebite pentru a avea acces la educație sau pentru a le da celorlalți șansa la un viitor mai bun. Și aici am multe exemple: de la nevoile educaționale specifice ale tinerilor cu TSA și eforturile inimaginabile ale familiilor lor pentru a le da o șansă la viață normală și integrare în societate, la strădania celor implicați în educarea prin tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație sau la efortul de schimbare a mentalităților prin educație.

Sunt mulți oameni cu povești care au foarte mare impact, mi-e greu să fac o selecție. Ca element comun, exemplul personal în lupta cu nepăsarea sau reticența celor din jur este cel care captează atenția. Fie că sunt voluntari care îi ajută pe alții să învețe, spre exemplu, cum acorzi primul ajutor sau persoane dispuse să-și dedice viața sprijinirii celor cu dependențe sau cu dizabilități. Dar mă bucur să constat că au captat interesul publicului și teme mai abstracte, cum ar fi educația de intєlligєncє, nemaivorbind de exemplul personal al unor dascăli capabili de orice efort pentru profesia lor. Oameni absolut remarcabili sunt vedetele emisiunii noastre.

Din discuțiile cu invitații mei, am reușit să fac un top 5 direcții urgente în care educația are nevoie să se îndrepte.

Urgențele sunt complexe, dar prima dintre ele este asigurarea unui corp profesoral bine pregătit și motivat. Pentru aceasta, e nevoie să-i păstrăm în învățământ pe cei mai buni dintre absolvenți. Apoi trebuie să adaptăm conținutul, cantitatea de cunoștințe livrate elevilor și specializările în raport cu nevoile care reies din raportarea corectă la piața muncii. Iar acest lucru presupune să știm încotro se îndreaptă economia românească și să definim cu acuratețe ce fel de resursă umană vrem și putem să formăm. Și nu în ultimul rând, să punem oameni potriviți în funcțiile potrivite, așa încât să ne asigurăm că educația e într-adevăr la putere.

Pentru aceasta, e nevoie să identificăm și să cultivăm valorile care pot salva educația în viitorul apropiat – cinstea, curajul, respectul, corectitudinea, echitatea sunt cele care pot face diferența. Dar mai ales responsabilitatea și o relație corectă cu munca, despre care se vorbește tot mai puțin sau deloc. Și dragostea de carte!

Educația românească trebuie să formeze viitori adulți pentru economia viitorului. E imperativ. Aceasta e miza reală pentru orice sistem de educație. Dar, deocamdată, rezultatele sunt departe de cele dorite.

Monica Ghiurco

Realizatoarea emisiunii „Educația la putere”