Acasă Accent pe repere „Profesorii de la facultate m-au determinat să-mi transform pasiunea în meserie”

„Profesorii de la facultate m-au determinat să-mi transform pasiunea în meserie”

Un interviu realizat de Diana Iepure cu lingvistul Ştefan Găitănaru, doctor în filologie şi autor a numeroase cărţi de gramatică 

Întrebarea 1: Stimate domnule Găitănaru, de unde vine pasiunea dumneavoastră pentru limba română și cum v-ați făcut din pasiune o meserie? 

Am învățat la școala generală cu o profesoară de excepție (Sevastița Ciuperceanu), care mi-a rămas toată viața ca o lumină în suflet. Întâi ne-a trezit pasiunea lecturii, apoi ne-a învățat, la nivelul de atunci, problemele de scriere și de pronunțare corecte. Mi-au plăcut și matematica și filosofia, dar pasiunea de la început a învins. Apoi profesorii de la facultate m-au determinat să-mi transform pasiunea în meserie. (PS: Profesorii tineri să nu uite că, dacă reușesc să dea aripi unor elevi și să-i facă să zboare, rămân pentru totdeauna în sufletul lor). 

Întrebarea 2: Din experiența dumneavoastră, cu cine v-a plăcut să lucrați/comunicați mai mult: cu elevii, cu studenții sau cu profesorii? 

Pasiunea m-a ajutat să empatizez repede cu cei cu care am lucrat, indiferent de nivelurile de învățare (de la elevi la doctoranzi), și să le respect particularitățile psihologice și cognitive. Regret că n-am lucrat decât accidental cu cei de la grădiniță. Universul lor e fascinant și provocator. 

Întrebarea 3: Care sunt punctele forte ale cărții Limba română pentru toți – elevi, studenți, profesori? 

Cred că sistematizarea gramaticală; explicațiile pentru problemele controversate și ordinea pe care am propus-o în analiza gramaticală, în funcție de ierarhia categoriilor, după gradul lor de generalitate.  

Întrebarea 4: Cum ne poate ea ajuta concret? 

Cartea propune conținuturile de învățare într-o manieră accesibilă. Gradul de accesibilitate crește, desigur, cu ajutorul profesorului. Acesta, la rândul lui, selectează conținuturile de învățare în funcție de etapele propuse de programele școlare, pe care le pot activa prin tipurile de exerciții specifice. Notele cu explicații pentru problemele controversate le oferă studenților și profesorilor direcții de cercetare pe care le pot urma în lucrările de licență, de disertație dau de gradul I. 

Întrebarea 5: La ce capitol v-a plăcut mai mult să lucrați și care v-a creat dificultăți? 

Sigur, mi-a plăcut mai mult gramatica. Dificultățile, nu numai pentru mine, ci pentru orice profesor, apar atunci când teoriile și lucrările normative se schimbă prea des, ca și cum n-ar fi normative, chiar de mai multe ori într-un ciclu de învățare. (De exemplu, într-o lucrare recentă, din 2025, despre Locuțiunile limbii române, unde apar interpretări diferite față de DOOM3, se specifică: „recomandăm evitarea includerii lor în subiectele de la examenele școlare”  – p. 28). Sigur, este vorba aici despre dinamica cercetării lingvistice. Profesorii se pot acomoda cu destulă ușurință și cu puțin efort, dar elevii și chiar studenții, care au înțeles motivațiile unor situații anterioare pot fi destabilizați de relativismul acestora. 

Întrebarea 6: Care sunt lucrurile de care v-ați ghidat în viață, atunci când a fost necesar să luați decizii importante, inclusiv atunci când ați ales proiectele editoriale? 

Ca orice ființă din lut, cum zic cronicarii, mi-am compus, de-a lungul vieții, modele și chiar antimodele („eu să nu fac așa niciodată!”) Și, practic, dată fiind presiunea activităților, mi-am creat, de cele mai multe ori, o listă de priorități, pe care am încercat să o realizez, chiar cu unele reprogramări, de fiecare dată. 

Interviu realizat de Diana Iepure 

Ștefan Găitănaru

Doctor în filologie și autor a numeroase cărți de gramatică