Veritabile instrumente de lucru pentru profesori, părinți și specialiști ce îndrumă copiii speciali, acestea sunt concepute de o echipă interdisciplinară de psihopedagogi, profesori itineranți și de sprijin, kinetoterapeuți și psihoterapeuți, consilieri școlari și profesori în învățământul special. Poveștile terapeutice sunt însoțite de fișe de lucru bazate pe procedee simple și eficiente de învățare.
O colecție de activități concepută pentru a sprijini profesorii, specialiștii și părinții care îndrumă copiii speciali, atât din învățământul de masă, cât și din alte medii educaționale.
Auxiliarul este realizat de o echipă inimoasă coordonată de Augustina Ene, inspector școlar pentru învățământ special: Maria Claudia Alexe, Gabriela Daniela Bulacu, Cristina Grigore, Georgeta Ionescu, Oana Camelia Ionescu, Iulia Mihaela Nicolae, Iuliana Ruja, Ancuța Gabriela Sandu, Ileana Simona Stancu.
În ultimii ani, tot mai mulți copii cu deficiențe senzoriale, auditive, vizuale, dar și combinate, au fost integrați în învățământul de masă. Pentru părinți, copii și cadrele didactice, frecventarea zilnică a cursurilor reprezintă o victorie în sine. Munca cu acești copii începe de la activitățile de bază, cum ar fi însoțirea la baie, și continuă cu dezvoltarea lor pe plan cognitiv și emoțional.
Când au un copil special în clasă, cadrele didactice trebuie să dea dovadă de multă creativitate și flexibilitate în crearea unui mediu accesibil și valoros pentru toți elevii. Organizarea activităților, găsirea metodelor și strategiilor de predare adecvate devin o provocare chiar și pentru specialiști.
Acest auxiliar a fost realizat de o echipă de profesioniști cu o vastă experiență în învățământul special și integrat: psihopedagogi, profesori de învățământ special, kinetoterapeuți, profesori de sprijin și consilieri școlari. Toate cadrele didactice implicate lucrează cu copiii cu nevoi speciale de mulți ani, au publicat articole de specialitate în reviste de profil, aducând multe idei inovatoare pentru a face fiecare exercițiu mai atractiv și mai eficient pentru copii.
Cartea a fost creată din dorința de a oferi un material captivant, care să acopere o gamă largă de arii de dezvoltare esențiale în evoluția copiilor. Suntem convinși că acești copii speciali au nevoi unice și abilități de învățare distincte. Prin acest material, ne-am propus să scoatem în evidență unicitatea fiecărui copil, facilitând conexiunea dintre copiii tipici, cei atipici, cadrele didactice și părinți. Auxiliarul abordează domenii variate, de la activități psihomotorii, limbaj și comunicare, până la cunoașterea mediului și educație senzorială.
Înainte de a începe redactarea cărții, am creat personajele principale – Papi și Toto, doi pinguini, unul tipic și unul special –, simbolizând diversitatea dezvoltării copiilor.
Cartea Papi și Toto dєscopєră lumєa vă introduce într-un univers al activităților pline de distracție, în care veți descoperi jocuri, povești și fișe de lucru concepute într-un mod interactiv și plăcut.
După cum bine știm copilăria este marcată de povești, desene și joacă. Copiii pot intra în pielea personajelor, fiind eroii principali pentru copiii atipici. Poveștile de la începutul cărții subliniază obstacolele pe care le întâmpină copiii speciali în viața de zi cu zi și oferă soluții practice pentru cei din jurul lor. Accentul este pus pe depășirea acestor provocări, sprijinind astfel părinții și cadrele didactice în integrarea copiilor, fie ei tipici sau atipici, în comunitate și în școală.
Auxiliarul poate fi utilizat atât pentru preșcolari, cât și pentru elevii aflați la început de drum în școlile de masă, fiind adaptat la nevoile lor individuale. Scopul este de a acoperi o gamă cât mai largă de nevoi, de la dezvoltarea cognitivă și emoțională, până la cea kinetoterapeutică.
Cartea aduce numeroase noutăți. Pe lângă exercițiile prezentate sub formă de joc, la finalul cărții veți găsi activități care pot fi realizate cu un copil sau cu mai mulți copii. De asemenea, autoarele au avut în vedere și copiii cu deficiențe de auz, oferindu-le poveștile înregistrate, accesibile printr- un cod QR plasat la finalul cărții. Pe lângă povești, veți descoperi ghicitori și curiozități fascinante despre pinguini, menite să capteze atenția și să stimuleze imaginația copiilor.
Cu ajutorul acestor povești ne-am dorit să stimulăm imaginația copiilor pentru a găsi soluții la provocările prin care trec copiii speciali, să accepte și să cunoască emoțiile lor și ale celorlalți, să învețe atât din limitările lor, cât și ale celorlalți. Magia din jurul copiilor este dezvoltată de eroi ce îi găsim în povești sau sunt rodul imaginației acestora. Avem încredere că magia va funcționa cu ajutorul fiecăruia dintre noi pentru toți copiii, fie ei tipici sau speciali.
Ajutându-i pe acești copii să se simtă înțeleși și acceptați în grădiniță sau în școală vom crea o lume mai bună pentru toți.
Vă dorim o călătorie cu sens în lumea lui PAPI și TOTO!
Augustina Ene