Acasă Învățământ primar Vocea părintelui: „Educația trebuie să pună accent pe partea practică.”

Vocea părintelui: „Educația trebuie să pună accent pe partea practică.”

Cum văd eu educația de la nivelul etapei de învățământ primar, în care se află copilul meu

Educația la nivelul clasei a patra, deși fundamentală pentru dezvoltarea cunoștințelor elevului, pune accentul pe partea teoretică, fără suficiente aplicații practice. Este evidențiată materia standard, fără a veni în sprijinul elevului cu o programă care să îl învețe lucruri vitale: de exemplu, cursuri de prim ajutor, robotică.

Provocări cu care mă confrunt ca părinte în educația de zi cu zi a copiilor

Poate cea mai mare este aceea de a înțelege, alături de elev, materia predată pentru a-l putea ajuta la teme, acolo unde întâmpină dificultăți. De asemenea, trecerea de la un subiect predat la altul, fără a avea prea mult timp ca informația să se sedimenteze, este, de asemenea, o provocare. Gestionarea comportamentului lor, adaptarea constantă  la  schimbările  din  viața  lor,  gestionarea conflictelor între frați sau între copii și colegi, echilibrarea timpului între viața de familie și activitatea profesională a părinților aduc presiuni multiple pentru aceștia. Presiunea școlii, cea a învățătoarei/profesorilor sunt alte provocări pentru noi ca părinți.

Ce îi place și ce nu îi place la școală

Copilul meu este încântat de ideea de școală în general. Îi plac, în mare parte, toate materiile, însă se concentrează asupra materiilor pe care într-adevăr le consideră mai importante: româna, matematica, istoria.

Ce au special școala și profesorii din școala copilului meu

În școala în care învață copilul meu sunt copii buni la învățătură și automat nivelul de predare este mai ridicat, în comparație cu alte școli.

Top 5 direcții urgente în care are nevoie să se îndrepte educația copiilor – așa cum le văd eu în activitatea de zi cu zi

Educația trebuie să pună accent pe partea practică, neapărat. Pe interacțiunea mai apropiată între elevi și între elevi și cadre didactice. Să primeze interesul elevului. Dezvoltarea abilităților socioemoționale și alfabetizarea digitală pot fi de asemenea direcții de urmat.

Ce învăț eu de la copilul meu

Copiii descoperă în fiecare zi informații noi pe care le împărtășesc acasă. Un lucru pe care îl putem învăța este dorința de a descoperi mereu ceva nou care ne va îmbogăți cunoștințele.

Ce aș schimba în educația copiilor dacă aș avea o funcție de decizie

Aș elimina mai multe materii, aș schimba programa școlară care, în opinia mea, este foarte stufoasă, dând posibilitatea elevului să înțeleagă mai bine informația și aplicabilitatea ei.

Valorile care vor salva educația în viitorul apropiat

  • Gândirea analitică și creativă
  • Cooperarea atât în clasă între elevi și elevi și profesori, cât și între școli și alte entități de decizie
  • Alfabetizarea digitală și tehnologică
  • Respectul
Marius Motreanu

Părinte de elev în învățământul primar, clasa a IV-a, Pitești