Ce v-a inspirat să deveniți profesor și care sunt reperele care vă motivează în munca dumneavoastră?
Cu siguranță, un rol important l-a avut profesorul de matematică din gimnaziu, Ioan Țicalo. Dumnealui mi-a îndreptat pașii, cu multă răbdare, spre alegerea matematicii drept crez al vieții mele. A fost unul dintre cei mai mari pedagogi pe care i-am întâlnit. Apoi, am avut șansa de a mă intersecta cu oameni minunați, care au crezut și au investit în mine: Liliana Tomiță, care mi-a fost profesor la liceu, Artur Bălăucă, alături de care am lucrat la numeroase cărți, Dan Brânzei, care mi-a supravegheat ca un părinte anii studenției, și, nu în ultimul rând, Radu Gologan, care mi-a oferit marea șansă de a deveni coleg de catedră cu dumnealui.
Care sunt cele mai importante repere pe care vă străduiți să le transmiteți elevilor/studenților dumneavoastră?
Evident, repere pe care le poate transmite îndeosebi un profesor de matematică sunt logica și acuratețea gândirii, însă, probabil, cel mai important lucru pe care doresc să îl insuflu studenților mei este responsabilitatea la locul de muncă. Mi-ar plăcea ca fiecare dintre ei să își ia în serios meseria pe care o va avea, cel puțin, așa cum încerc să mă prezint eu, de fiecare dată, în fața lor. Mai mult, aș dori ca fiecare dintre ei să se îndrepte spre locul său de muncă având, cel puțin, același entuziasm pe care îl am eu în fiecare dimineață când mă îndrept spre ei.
Sunt tinerii de astăzi diferiți față de cei pe care-i aveați în clasă cu 5 sau 10 ani în urmă? Mai sunt ei receptivi la aceleași repere?
Mi-am început cariera de dascăl în POLITEHNICA București acum 12 ani. Nu am impresia că a scăzut interesul pentru învățătură față de atunci. În esență, valorile lor morale au rămas aceleași. Însă un lucru este cert. Tinerii nu mai ascultă aceeași muzică, nu se mai uită la aceleași filme, nu mai au aceleași modele ș.a.m.d., lucruri care pot avea consecințe nefavorabile, privind pe perioadă mai lungă de timp. Dar să fim optimiști! În România încă sunt mulți tineri de valoare, iar aceștia reprezintă cea mai importantă resursă a țării noastre.
![](https://repere.edituraparalela45.ro/wp-content/uploads/2024/11/Alexandru-Negrescu-150x150.jpg)
Alexandru Negrescu
Profesor la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, coordonator al lotului de olimpici al acesteia și redactorul-șef al revistei „Didactica Matematică”, editată de Societatea de Științe Matematice din România.