Interviu realizat de Daniela Palade Teodorescu
Nadia Tătaru este cofondatoare și directoare a Itsy Bitsy, președinta Asociației Părinților Isteți, inițiatoare a campaniei „1 iunie – zi liberă națională”, inițiatoare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a bullyingului în rândul copiilor și a legii antibullying. Și, nu în ultimul rând, este mamă de doi tineri adolescenți studenți: Maria și Teodor.
Cum se vede educația de la înălțimea celor 20 de ani de Itsy Bitsy?
Educația copiilor începe cu educația adulților din jurul lor: cea a părinților și cea a profesorilor. În primul rând, copiii vor face ceea ce văd zi de zi la cei cu care cresc, ceea ce fac ei, nu ceea ce le zic părinții copiilor să facă. Și mă refer în special la perioada primilor 7 ani de acasă.
Educația unui om este dată atât de educația informală (primită în familie, de la prieteni, mass media, influenceri, rețele sociale etc.), cât și de educația formală (în grădinițe, școli, licee, universități), precum și de educația nonformală (diverse cursuri extrașcolare, vizite la muzee, spectacole etc). Mai e apoi autoeducația (cărți, conferințe, studii de specialitate etc.), care nu ar trebui să se oprească niciodată în viața unei persoane, mai ales în cea a adulților care sunt responsabili de creșterea și educarea copiilor.
Copiii au nevoie de repere sănătoase și aliniate, măcar atunci când vorbim despre mediul familial și școlar. Observ însă că, pentru generațiile acestea de copii, educația de pe internet are o pondere mult prea mare la niște vârste mult prea fragede, când discernământul încă nu există. Mult din timpul pe care alte generații de copii îl petreceau cu părinții sau jucându-se cu alți copii acum s-a transferat în timp pe ecrane, ceea ce nu e deloc îmbucurător, atât din punctul de vedere al educației, cât și al sănătății mintale a viitorului adult.
În rest… fiecare generație are parte de noutățile ei, de provocările ei. De pildă, cred că acum în societate se pune accent foarte mare pe inteligență cognitivă, în detrimentul inteligenței emoționale și spirituale. Iar omul, copilul în cazul nostru, este o ființă completă (minte, trup, suflet, spirit) și are nevoie să fie conștient de asta și să își hrănească fiecare dintre aceste părți ale sale. Omul are nevoie să își cunoască și să își onoreze rădăcinile (strămoșii, tradițiile, țara, cultura, istoria, să devină conștient că viața a ajuns la el prin prețul plătit de înaintașii lui). Omul are nevoie să aibă repere etice și morale, să aibă un caracter frumos, să știe să se poarte în colectivitate, să poată să lucreze în echipă, să își știe punctele forte și pe cele slabe, să aibă noțiuni de bază pentru o viață sănătoasă, în siguranță, prosperă, împlinită.
Școala românească e deficitară la aceste capitole. În educația nonformală mai există câteva inițiative private care-l cultivă pe om în acest sens, dar e nevoie de o sinergie, de o masă critică mai mare că să facem un salt calitativ în educarea copiilor.
Noi la Itsy Bitsy facem tot ce putem: le oferim copiilor și părinților multe resurse gratuite pentru toate cele amintite mai sus și care pot fi accesate în aplicația Itsy Bitsy FM.
Și aș mai zice ceva important: E nevoie ca fiecare adult să știe că el este responsabil de educația lui proprie și că este reper sau ghid pentru toți copiii pe care îi are în grijă. Educația copiilor nu este doar responsabilitatea școlii!
E o zicere: „Oamenii puternici dau naștere la vremuri ușoare. Vremurile ușoare dau naștere la oameni slabi. Oamenii slabi dau naștere la vremuri grele. Vremurile grele dau naștere la oameni puternici”. Așa că am încredere în această ciclicitate și în evoluția societății și cred că va exista o revenire la adevăratele valori și repere în educație.
Temele/subiectele/oamenii care s-au perindat prin studiourile Itsy Bitsy și care v-au impresionat cel mai mult
Răspunsul e foarte subiectiv, pentru că am preferințele proprii și pentru că nici nu am ascultat toate emisiunile. Sunt doar un om… În primul rând mă impresionează și mă emoționează toți copiii care ne trec pragul fizic la radio. Avem „Școală de Supereroi Itsy Bitsy – Învață oul pe găină”, care oferă cursuri radio gratuite și am întâlnit sute de copii în ultimii 4 ani, de când avem școala. Mă emoționează și toți copiii pe care îi aud în direct și vorbesc simplu, cu inocență și sinceritate.
Mă impresionează și emisiunile pentru părinți care abordează teme de suflet precum: autenticitate, comunicare, empatie, iubire etc. Ne-au trecut pragul mulți oameni de la care am avut de învățat și încă am, precum: Simona Baciu, Alec Blenche, Brandon Bays, Dan Brule, Ion Bucur, Ioana Chicet Macoveiciuc, Urania Cremene, Mihai Laurențiu Ganj, Gaspar Gyorgy, Virgil Ianțu, Bogdan Ion, Andreea Marin, Adrian Sorin Mihalache, Oana Moraru, Pr. Constantin Necula, Cristina Neguț, Andreea Raicu, Marian Râlea, Monica Reu, Diana Stanculeanu, Jacques Salome, Cristina Trepcea și alții.
Oamenii și poveștile cu cel mai mare impact
Cel mai mare impact îl au acele lucruri care sunt spuse cu autenticitate și în adevăr, fie că sunt lucruri frumoase și bune, fie că sunt lucruri triste sau dureroase… La radio, deși nu ți se vede fața, vocea îți deconspiră toate trăirile, emoțiile… te lasă să fii „văzut”. Cel mai de impact este să te arăți așa cum ești și să vorbești asumat, din experiența ta și despre lecția ta de viață. Și o altă caracteristică a poveștilor care au impact e că sunt spuse cu o notă de umor, fără încrâncenare și fără să-ți impui părerea.
Top 6 direcții urgențe în care educația are nevoie să se îndrepte – așa cum le-ați desprins din discuțiile cu invitații în emisiuni, evenimente
- Educația caracterului (pentru profesori, elevi, părinți) prin cultivarea și prin antrenarea conștientă a virtuților fiecăruia (precum curiozitate, curaj, bunătate, disciplină, responsabilitate, perseverență, reziliență, onestitate, altruism etc.).
- Folosirea de metode de predare adaptate stilului de învățare specific acestei generații de copii, care este foarte vizuală și kinestezică și pentru care folosirea mijloacelor multimedia și a tehnologiei în procesul de învățare este foarte importantă.
- Dezvoltarea școlilor de meserii pe nevoile societății, în parteneriat cu primăriile și cu agenții comerciali locali, corelată cu orientarea vocațională a copiilor încă din gimnaziu.
- Includerea în predarea orelor de curs a noțiunilor de educație financiară, educație pentru sănătate, inteligență emoțională, comunicare nonviolentă etc. Aceasta însă presupune asimilarea lor de către profesori și apoi inserarea lor în conținuturile deja existente, nu neapărat să existe materii separate. Dar asta presupune să existe mai întâi creșterea personală a profesorilor și asumarea lor că reprezintă modele, vor – nu vor.
- Valorizarea meseriei de profesor (alocarea unui % mai mare din PIB, salarii mai mari etc) astfel încât aceasta să devină atractivă și să-i atragă pe cei cu vocație de pedagog.
- Reevaluarea parametrilor măsurați de sistemul de învățământ și actualizarea lor, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
Valorile care vor salva educația în viitorul apropiat
Cred că sunt câteva valori interioare, virtuți importante care stau la baza educației: empatie, curiozitate, compasiune, implicare, contribuție, credință, responsabilitate, iubire. Și cred că sunt câteva atitudini care influențează actul educațional: îmi pasă de copii și de societate, schimbarea începe cu mine, fac tot ce pot în dreptul meu. Cred că un rol foarte important îl au și televiziunile, și canalele online, să promoveze oameni valoroși, care sunt educați, care au o atitudine constructivă, comunitară, care sprijină cu adevărat Viața prin ceea ce fac ei ca lideri.
Educația românească și economia viitorului
Educația românească formează, vrea – nu vrea, caractere, oameni, îi educă într-un anumit fel, bun sau rău… E mai greu să dezveți obișnuințe greșite decât să înveți pe cineva ceva de la zero. Din păcate, multor copii le scade curiozitatea, entuziasmul încă din clasele primare. Pe parcurs le scade și dorința de a contribui, de a face lucruri împreună, le scade stima de sine, pentru că li se tot arată ce greșesc și la ce nu sunt buni… și e foarte greu să le reînvii mai apoi.
Din păcate avem prea mulți absolvenți de licee teoretice și chiar de facultăți, care nu își găsesc locul în societate, profesional vorbind, și practică activități total diferite de pregătirea lor. De exemplu, avem o grămadă de șoferi de taximetrie cu studii superioare, o grămadă de vânzătoare licențiate… Avem mulți absolvenți care nu știu să scrie corect, care nu gândesc logic și practic, dar au diplome. Unii se califică la locul de muncă, și asta e bine, dar mulți nu pot, din păcate. Analfabetismul funcțional se vede și în piața muncii…
Pe de altă parte, tinerii de azi știu engleză sau altă limbă străină, sunt familiarizați cu tehnologia, și acestea sunt aspecte pozitive care îi vor ajuta în economia viitorului, care devine din ce în ce mai globală.
Nadia Tătaru
Cofondatoare și directoare a Itsy Bitsy, președinta Asociației Părinților Isteți, inițiatoare a campaniei„1 iunie – zi liberă națională”,inițiatoare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a bullyingului în rândul copiilor și a legii antibullying. Și, nu în ultimul rând, este mamă de doi tineri adolescenți studenți: Maria și Teodor.