Acasă Învățământ liceal Vocea profesorului: „Aspectul căruia îi acord o mare importanţă este climatul din...

Vocea profesorului: „Aspectul căruia îi acord o mare importanţă este climatul din clasă”

Aspectul căruia îi acord o mare importanţă este climatul din clasă

Repere psihopedagogice care asigură pârghii etice, competente şi personalizate care să-i ghideze pe elevi în accederea spre un ideal educaţional

Îmi place să le fac o promisiune elevilor cu care încep să lucrez din clasa a IX-a. Le spun că, pe parcursul celor patru ani de studiu cu mine, le voi oferi un puzzle complet despre ce înseamnă un mediu de business etic și profesionist. La finalul clasei a XII-a, acest puzzle va deveni cartea lor de vizită în drumul către un mediu de business real. Și nu este doar o promisiune, ci și o validare a investiției mele ca profesor. Când, peste ani, voi fi invitată la discuții cu acei tineri care astăzi sunt elevi, dar vor deveni oameni importanți, voi ști că am contribuit la dezvoltarea lor și că am avut un rol în formarea lor profesională și personală. Această legătură este pentru mine o recompensă reală și o confirmare a impactului pe care educația îl poate avea asupra viitorului lor.  

Educația la nivel liceal constituie una dintre cele mai importante etape din viața unui tânăr, deoarece îi creează oportunitatea de a-și descoperi identitatea, de a dezvolta competențe profesionale și personale și de a se pregăti pentru viitor. Cu alte cuvinte, în această perioadă tinerii îşi dezvoltă abilitățile sociale, îşi descoperă pasiunile, interesele şi îşi construiesc propriul sistem de valori la care se vor raporta în societate. 

De altfel, Erik Erikson, psihanalist american de origine germană și educator, a elaborat o teorie primordială pentru psihologia dezvoltării copilului, propunând existența a opt stadii de dezvoltare psihosocială prin care fiecare individ trece, de la naștere până la bătrânețe. 

Din perspectiva sa, perioada liceală, desfășurată pe parcursul adolescenţei, vine cu o criză de identitate de sine sau confuzie de rol, aşa cum o denumeşte. Cu alte cuvinte, elevul caută să-şi construiască şi să-şi dezvolte identitatea personală şi vocaţională şi să se poziţioneze într-un rol profesional, prin raportare la modelele existente în societate sau la grupul lui de referinţă. 

Cunoscând aceste repere psihopedagogice, noi, ca profesori, avem menirea de a deveni mentori ai parcursului profesional al elevului pentru a le asigura pârghiile etice, competente şi personalizate care să-i asigure accederea spre un ideal educaţional.  

Din acest motiv, investim constant în calitatea actului de predare-învăţare şi adaptăm cele mai inovatoare metode şi tehnici pedagogice la nevoile reale ale elevului, pentru a-i asigura înţelegerea noţiunilor şi însuşirea corectă a acestora. 

Activitățile extracurriculare ocupă un loc central în asimilarea conţinuturilor de marketing. Din acest motiv le facilitez elevilor proiecte, activităţi şi concursuri de marketing, antreprenoriat, în parteneriat cu companii importante, pentru a le facilita accesul la un mediu de business profesionist. Prin interacțiunea cu specialişti şi experţi din mediul de business, elevii învață să comunice eficient și să dobândească competențe care sunt fundamentale atât în viața personală, cât și în cea profesională. 

Provocări cu care mă confrunt la clasă 

Variază în funcție de nivelul de educație, profilul elevilor, dar și de mediul familial din care aceştia provin. 

Motivaţia elevului este elementul principal care îi determină dorinţa de a învăţa şi de a derula sarcini care să creeze fundamentul stabilităţii sale emoţionale, profesionale şi personale. 

De aceea misiunea profesorului devine esenţială în abordarea elevilor pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă, frământările interioare care ar putea genera schimbări neaşteptate în comportament sau performanţe şcolare, lipsa de motivaţie sau retragerea socială ori poate manifestări de frustrare sau atitudine agresivă. Pentru a forma elevi etici, curajoși, empatici și inteligenți, este important să le dezvoltăm stima de sine și să le cultivăm inteligența emoțională, contribuind astfel la creșterea nivelului lor de autocunoaștere și responsabilitate. 

Din acest motiv, aspectul căruia îi acord o importanţă covârşitoare este climatul educaţional din clasă. De aceea mă asigur că reuşesc să creez la fiecare clasă la care predau un mediu în care elevii mei să se simtă în siguranţă să îşi exprime emoţiile şi împreună să dezvoltăm o relaţie profesor–elev bazată pe încredere, respect reciproc, profesionalism şi performanţă.  

Pe de altă parte, parteneriatul cu familia şi consilierii şcolari ne ajută să înţelegem mai bine contextul de acasă al elevilor pentru a găsi soluţii personalizate, astfel încât să îi sprijinim pe copii în valorificarea potenţialului lor.

Cu ce îi atrag pe elevi la ore 

E cea mai creativă provocare pentru un profesor. Pentru a capta interesul lor, este esențial să creez un mediu în care aceștia să se simtă motivați, valorizați și implicați activ. 

Interacționez cu o paletă diversă de elevi, predând la clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a discipline precum „Protecția consumatorului”, „Marketing” și „Firma de exercițiu”. De asemenea, îi pregătesc pe elevi şi pentru stagiile de practică cu tematica „Digitalizarea activităţilor de la locul de muncă”, iar din acest an mă ocup şi de tinerii de la postliceală cărora le predau modulul „Servicii aferente operaţiunilor de import-export”. În cadrul orelor pe care le predau, integrez concepte fundamentale de educație financiară, marketing și antreprenoriat, având ca obiectiv pregătirea elevilor pentru un mediu de business etic, dinamic și performant. 

Prin pasiunea pentru educație și dorința de a-i pregăti pe tineri pentru provocările viitorului, dar şi pentru a fixa mult mai bine conţinuturile disciplinelor predate, organizez frecvent concursuri, activități extracurriculare și vizite la companii multinaționale. Astfel, le facilitez elevilor accesul la un mediu de business profesionist în care pot interacționa direct cu specialiști, experți și profesioniști din diverse domenii, ajutându-i să înțeleagă cum se aplică cunoștințele teoretice în lumea reală. 

Un exemplu de succes este concursul municipal „Young Business Minds”, un proiect educativ pe care l-am scris special pentru tineri, care a ajuns deja la a III-a ediție. Acest concurs este organizat de Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu” în parteneriat cu Banca Comercială Română și Asociaţia Axa Edu, fiind dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Concursul este inclus în Calendarul activităților educative la nivelul municipiului București, aprobat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, şi le oferă participanților șansa de a-și dezvolta spiritul antreprenorial, creativitatea și gândirea strategică. De altfel, mă bucur că am reuşit prin acest concurs să creştem interesul elevilor pentru educaţie, oferindu-le instrumentele etice şi profesioniste prin care îşi pot construi un plan de afaceri viabil pornind de la propriile pasiuni.  

De asemenea Proiectul „Young Business Minds” a obţinut distincţia GOLD la categoria Antreprenoriat, conform instrumentului de benchmarking Community Index 2024, ceea ce mă motivează să realizez în continuare proiecte şi concursuri în care tinerii să îşi valorifice potenţialul. Cele mai multe cu sprijinul Asociaţiei Axa Edu, a cărei viziune este de a susţine educaţia şi de a facilita accesul tinerilor la un mediu etic şi profesionist, fiind o inspiraţie spre un ideal în educaţie.

Inovație în educație și beneficii imediate  

Felul în care le predau copiilor se remarcă printr-o abordare activă, interactivă și adaptată nevoilor lor individuale. Îmi propun ca fiecare concept pe care îl predau să îşi găsească corespondentul în viaţa reală, concretă, iar elevii să fie capabili să şi-l însuşească și să-l perceapă ca fiind un instrument valoros, ce le va fi de folos în gestionarea situațiilor reale cu care se vor confrunta în viitor.  

Încurajez activitatea în echipă, discuțiile și dezbaterile, astfel încât fiecare elev să contribuie la învățare, să fie atenți unii la alții, respectându-şi punctele de vedere şi argumentându-şi raţional alegerile. De multe ori realizez sesiuni de brainstorming în cadrul orelor de marketing pentru a le stimula creativitatea, imaginaţia, dar şi gândirea critică. 

Totodată, prin activitățile extracurriculare, prin vizitele la companii și diversele colaborări cu profesioniști, le ofer elevilor o viziune clară asupra a ceea ce înseamnă să lucreze într-un mediu de business în care pot atinge performanţa. 

În activitățile educaționale derulate integrez instrumente digitale și platforme online astfel încât elevii să aibă acces la resurse interactive ce le stimulează creativitatea 

Elevii noştri fac parte din Generația Z (1997–2009), extrem de conectată la internet, de aceea e important ca în acest context economico-social dinamic, să utilizăm în procesul de predare-învăţare instrumente digitale cu care aceştia sunt familiarizaţi pentru o insuşire eficientă a conţinuturilor predate. De altfel, tinerii din Generaţia Z folosesc în mod constant dispozitivele mobile, rețelele sociale și alte platforme online pentru comunicare, informare și divertisment. Şi-au dezvoltat o atitudine antreprenorială şi doresc să îşi construiască un business sustenabil. Preferă brandurile care se remarcă prin acţiuni de responsabilitate social-corporativă, prin rezolvarea problemelor de mediu, ecologie etc. 

De aceea, în calitate de profesor de marketing, le explic elevilor tehnicile și strategiile de marketing aplicate pe platformele de socializare pe care le folosesc, acordând o atenție specială aspectelor etice. Îi învăț să analizeze cu discernământ informațiile și să selecteze doar acele lucruri care le sunt cu adevărat de folos.

Top 5 direcții urgente în care predarea disciplinelor economice are nevoie să se îndrepte, așa cum le vedeți în activitatea de zi cu zi. 

Fiind un context economico-social dinamic, consider că este important ca elevii să dobândească noţiuni interdisciplinare care să le permită să se descurce în orice mediu de lucru. Aceste cunoștințe îi vor ajuta să stabilească legături între diverse domenii, să ia decizii strategice și să compare diverse fenomene sociale sau de marketing, dezvoltând în același timp abilități esențiale, precum comunicarea eficientă, empatia, rezolvarea problemelor și gândirea critică, abilități cunoscute ca soft skills, ce sunt din ce în ce mai solicitate de către companii, deoarece s-a dovedit că influențează succesul în echipe, adaptabilitatea și leadershipul. 

5 direcții urgente în predarea disciplinelor economice:  

  • integrarea educației financiare și antreprenoriale;  
  • abordarea marketingului etic și sustenabil;  
  • utilizarea tehnologiilor digitale în educația economică; 
  • integrarea eticii și a gândirii critice în disciplinele economice; 
  • dezvoltarea abilităților de soft skills și rezolvarea problemelor complexe. 

În ceea ce privește integrarea educației financiare și antreprenoriale, aceasta asigură elevilor capacitatea de a-și gestiona eficient resursele financiare și de a înțelege importanța economisirii și a investițiilor inteligente, care să le ofere un randament superior. 

Pe de altă parte, prin abordarea unui marketing etic şi sustenabil, elevii vor fi în măsură să conştientizeze impactul publicităţii, al promovării brandurilor prin strategiile şi tehnicile de marketing existente, precum şi puterea de persuasiune venită din partea influencerilor de pe reţelele de socializare. Astfel, vor căpăta deprinderile necesare pentru a putea aplica un filtru etic în evaluarea informațiilor și să își formeze propriile opinii prin gândire critică. 

Totodată, utilizarea tehnologiilor digitale în educația economică are o importanţă uriașă, întrucât în această eră digitală elevii trebuie să învețe să folosească cu responsabilitate şi etică tehnologia pentru a analiza date economice, pentru a crea planuri de afaceri și pentru a dezvolta un networking eficient cu profesioniști din domeniu. 

În ceea ce priveşte integrarea eticii și a gândirii critice în discipline precum marketing, educație financiară, antreprenoriat sau protecția consumatorului, aceasta le asigură elevilor nu doar învățarea unor concepte teoretice, dar și formarea lor în calitate de cetățeni responsabili, capabili să contribuie activ la construirea unui mediu economico-social sustenabil și echitabil. 

De asemenea, prin formarea abilităților de soft skills, dar şi de rezolvare a problemelor complexe, tinerii învaţă să îşi asume riscuri calculate, să devină mai empatici, cu un nivel crescut de inteligenţă emoţională şi să îşi asigure performanţa în orice domeniu. 

Avantajele de a lucra cu elevi la profil economic 

Lucrul cu elevii la profil economic oferă numeroase avantaje, atât pentru dezvoltarea lor profesională, cât și pentru dezvoltarea unor deprinderi și abilități utile în viața cotidiană. 

Profilul economic le asigură elevilor o bază solidă pentru o gamă diversificată de profesii în care pot excela precum marketing, finanțe, contabilitate, management, comerț, resurse umane și antreprenoriat. Aceste competențe sunt foarte căutate de angajatori și le deschid numeroase oportunități profesionale. 

Mai mult, educația economică integrată cu tehnologiile moderne din SmartLab Kretzulescu, primul laborator educațional 4.0 dintr-un liceu tehnologic din România, sprijină dezvoltarea unor competențe adaptate cerințelor meseriilor viitorului, în cadrul Colegiului Economic „Nicolae Kretzulescu”.

Valori care vor salva educația în viitorul apropiat: 

Etica, responsabilitatea, integritatea, transparenţa şi implicarea activă. 

Ca profesori îi învățăm pe elevi principiile corectitudinii, ale onestității și ale respectului față de ceilalți. Etica reprezintă un pilon central în educația lor, ghidându-le comportamentele și alegerile corecte. 

De asemenea, responsabilitatea față de propria educație și față de impactul asupra comunității va contribui la formarea unor cetățeni conștienți și implicați. 

Faptul că tinerii răspund cu entuziasm la inițiativele educaționale pe care le propun prin proiecte, concursuri și activități extracurriculare, adaptându-se cerințelor pieței și dedicându-se învățării continue, demonstrează că educația românească, în pofida provocărilor, are potențialul de a pregăti generații pentru o economie modernă, etică și performantă. Acest progres se bazează pe colaborarea eficientă între profesori, elevi și comunitate, susținută de un angajament continuu pentru o educație relevantă, ce are un impact real asupra viitorului.

Georgeta Ghenea

Profesoară de Marketing la Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu”, București