Acasă Accent pe repere Diversitate, performanță academică și valori

Diversitate, performanță academică și valori

În noiembrie 2024 se lansa, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus Radio România, noua ediție a proiectului Repere curriculare actuale, o revistă publicată de Editura Paralela 45, gândită ca o platformă pentru coagularea unei comunități a actorilor care contribuie, într-un fel sau altul, la modelarea peisajului învățământului preuniversitar din România.  

Ne-am bucurat să-i întâlnim la Gaudeamus pe o parte dintre colaboratorii care semnau materiale în numărul 1/2024 și ne-am propus să reluăm discuția despre cum ar trebui să arate o platformă dedicată școlii, sub cupola unui eveniment mai amplu, care să permită un schimb de idei pe îndelete. Așa a apărut ideea organizării unei conferințe, care s-a ținut pe 27 februarie, la București: „Accent pe repere. Conferință și lansarea platformei Repere curriculare actuale dedicate învățământului preuniversitar”. La eveniment au participat atât profesori de gimnaziu, de liceu și de facultate, cât și părinți sau reprezentanți ai asociațiilor din domeniul educațional. Discuțiile au atins teme precum: puncte de convergență dintre viziunea profesorilor și cea a elevilor asupra valorilor și reperelor; abilitatea de a construi punți între generații în sala de clasă, dar și acasă; cum le putem vorbi elevilor despre valori, ancorându-ne în realitatea lor și în dilemele pe care le întâmpină, fără a adopta un ton moralizator; crearea unui context și a unui spațiu în care elevii să poată exprima liber ce gândesc, dar și să analizeze critic modelele promovate de societate. 

Reacțiile venite de la cititori ne-au dat încrederea să mergem mai departe și să dezvoltăm platforma Repere, care găzduiește și în numărul 1/2025 numeroase interviuri, anchete și articole care arată un tablou mai puțin cunoscut despre școala românească, o imagine în care se pune accent pe valori. Păstrăm structura celor cinci cicluri școlare (preșcolar, primar, gimnazial, liceal, la care se adaugă și capitolul dedicat învățământului special), completată de capitolele dedicate, pe de o parte, asociațiilor cu profil educațional și, pe de altă parte, jurnaliștilor din domeniu. Veți putea citi în revistă texte semnate de profesioniști care lucrează în comunități diverse, de la București la Chișinău, Cluj, Iași, Manasia, Chitila, Sărata Veche (Republica Moldova) și chiar Udine (Italia).  

Primul număr din 2025 al revistei Repere curriculare actuale se lansează la Bookfest București, cel mai mare târg de carte care are loc în România în prima jumătate a anului. Am gândit acest eveniment în mod simbolic, pentru a-i aduce mai aproape pe profesioniștii din sistemul de educație preuniversitar laolaltă cu cititorii de toate vârstele, pentru a sublinia că educația înseamnă mult mai mult decât învățatul după manual sau prezența la orele care figurează în orar. Ea înseamnă în primul rând consecvența și determinarea numeroșilor actori care fac posibilă educarea a generații de elevi, începând de la învățământul preșcolar și terminând cu cel liceal, când tinerii adulți au nevoie să iasă de pe băncile liceelor nu doar cu materia pentru bac învățată, ci și cu numeroase abilități interdisciplinare, care să-i pregătească pentru ce urmează: studiile universitare și începerea vieții profesionale. 

Numărul 1/2024 se deschidea cu o anchetă despre reperele care-i ghidează pe patru dintre cei mai buni profesori pe care îi are România. Continuăm proiectul și în numărul de față, în care șase profesoare extraordinare ne arată mecanismele prin care omul-profesor își construiește legătura cu discipolii, gândindu-se nu doar la materia propriu-zisă pe care trebuie să o predea, ci și la „nevoia de sens, de apartenență și de dialog”, cum spune Lia Faur. Olga Ștefan ne arată cum „inevitabil, profesoratul te desprinde de orice variantă, oricât de elaborată, a unui turn de fildeș”. Viorica Popovici mărturisește că succesul vine dacă „muncești cu pasiune și (…) demonstrezi elevilor că îți pasă de ei, de fiecare dintre ei”. Mihaela Doboș atrage atenția că, dincolo de unicitatea evidentă a fiecărui copil, „măiestria profesorului constă în a descoperi natura acestei unicități și a o pune la treabă”. Florina Pârjol ține cont „de faptul că relația profesor–elev e una de egalitate, nu de superioritate a profesorului”, în timp ce crezul Cameliei Toma este că „întreaga idee a educației este să gândești pe cont propriu”. 

Așa cum puteți ghici după copertă, un dosar în lumina reflectoarelor pentru acest prim număr din 2025 al revistei Repere curriculare actuale este dedicat echipei de profesori care au elaborat un concept didactic nou pentru predarea Limbii și literaturii române la liceu: Româna ca la carte, o serie de manuale dedicate claselor a IX-a, a X-a și a XI-a publicate de Editura Paralela 45. I-am rugat pe Mona Coțofan, Mihaela Doboș, Andreea Nistor, Ciprian Nistor și Ileana Popescu să ne spună care sunt elementele care stau la baza acestui proiect inedit și cum recomandă să fie folosite manualele la clasă.  

I-am mai întrebat pe câțiva liceeni de clasa a XII-a cum e să fii licean înainte de bacalaureat. Veți putea citi printre rândurile răspunsurilor lor cât de mult contează pentru elevi generozitatea profesorilor conștienți că nu predau numai materia de la școală, ci le oferă discipolilor încredere, răbdare și speranță, transmițându-le un set de valori care-i vor modela și după absolvire. 

Vă invităm, așadar, să rămâneți aproape de comunitatea Repere curriculare actuale, pentru că aducem în prim plan vocea autentică a trioului părinți – elevi – profesori. Misiunea noastră este să plasăm în context mărturiile celor care formează împreună ecosistemul învățământului preuniversitar. De aceea, structura platformei Repere este asemenea acestui ecosistem, care nu este unul unitar, dar care permite, în diversitatea lui, și performanță academică, dar și cultivarea unor legături umane în jurul unor valori.

Cătălina Bălan
Mai multe articole de la acest autor

Directoare de Marketing și PR a Editurii Paralela 45